1. Impozitul este cea mai importanta și totodata cea mai veche resursă financiară, originile sale fiind legate de existeanta statului și a banilor. Etimologic, cuvantul ,,impozit” provine din limba latina de la ,,impositum”, care semnifica obligatie publica.
Impozitul reprezintă ,,plata bănească, obligatorie, generală, definită și nereciprocă efectuată de persoane fizice și juridice pentru sustinerea cheltuielilor publice, în cuantumul și la termenele stabilite prin lege, fără obligația din partea statului de a presta plătitorului un serviciu echivalent direct și imediat”.
Trăsături
- caracterul general si obligatoriu. Articolul 53,alineatul 1 din Constitutia Romaniei prevede: ,,cetatenii au obligatia sa contribuie prin impozit si taxe la cheltuielile publice”;
- caracterul definit și nerambursabil, cu alte cuvinte banii plătiți ca impozit nu se vor mai întoarce niciodata în mod direct la contribuabil, ci indirect, sub forma de utilități publice pe care le primește în schimb, și fără a avea la bază o echivalență;
2. Taxele sunt plăți făcute de persoane fizice sau juridice, de regulă, pentru serviciile prestate în favoarea acestora de un agent economic, o instituție sau un serviciu de utilitate publică.
Spre deosebire de impozit, taxele dau dreptul platitorului să beneficieze de un contraserviciu direct și imediat, însă de regulă nu se pune semnul egalității între costul serviciului efectuat de către stat sau instituțiile sale și suma percepută cu titlu de taxă.