Elena Negru
Elena Negru s-a născut la 22 august 1980, în Rădăuţi, jud. Suceava. Şi-a petrecut copilăria în comuna Frătăuţii Noi, iubind de mică portul, obiceiurile şi tradiţiile zonei. A urmat cursurile liceului pedagogic Mihai Eminescu, din Suceava, studiind cinci ani vioară şi teorie muzicală şi făcând parte din corul liceului, condus de cunoscutul profesor sucevean, Palade Marian.
Îmbrăţişând profesia de învăţătoare, s-a străduit să promoveze folclorul şi tradiţiile locale, prin diferite activităţi cu elevii săi. A profesat patru ani în judeţul Maramureş, în urma căsătoriei cu profesorul Costică Negru, născut în Bilca, Suceava, dar care şi-a luat titulatura pe un post de istorie-geografie, din comuna Bogdan Vodă, Maramureş. Reîntorşi pe meleagurile natale, familia Negru se stabileşte la Bilca.
Ascensiunea folclorică atinge cote maxime în această perioadă( 2010-2015), când Elena Negru, înfiinţează grupul folcloric BILCUŢA (de la numele localităţii), grup format din elevii şcolii din localitate şi atunci a îndrăznit să compună primele cântece şi pentru ea, participând la numeroase concursuri locale şi judeţene, de unde s-au întors cu locul I, prin prezentarea unui moment de nuntă tradiţională. La aceste concursuri au fost remarcaţi de către preşedintele juriului, maestrul Trifan Leancă, dirijor la Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, cu ajutorul cărora, tânăra învăţătoare a reuşit să facă primele înregistrări. Atât textele cântecelor, cât şi muzica, dar şi coregrafia grupului, aparţin Elenei Negru.
În urma colaborării fructuoase cu îndrăgitul interpret bucovinean, Marius Zgâianu, Elena Negru şi grupul Bilcuţa au participat la numeroase emisiuni TV (National TV, TVR 3, TVH, Favorit TV, Etno TV, Bucovina TV, Inedit TV etc). Anul acesta, Elena Negru şi-a luat Gradul Didactic I, în învăţământ, tot în folclor,scriind o lucrare cu tema, „Tradiţie şi continuitate, la Bilca”, lucrare în care Elena Negru a aşternut munca ei de câţiva ani, de căutare şi răscolire prin lada de zestre a bunicilor, a celor mai valoroase comori ale neamului nostru .
Florin Mucea
Florin Mucea fiul rapsodului popular Vasile Mucea si continuator al traditiilor si folclorului nostru bucovinean.Vasile Mucea are acelasi nume ca al bunicului sau si aceeasi pasiune:vioara.Are in repertoriu cateva dintre melodiile traditionale ce le canta candva tatal meu :
Batraneasca de la Bilca,Sadaul si Rusasca ,Batraneasca de la Straja,Hutulca de masa.Aceste melodii odinioara rasunau la toate petrecerile de pe valea Sucevei,acum au ramas doar in repertoriul tanarului Vasile ca un omagiu adus memoriei bunicului sau.
George Lupașcu
Născut la 18 august 1958, George Lupașcu a petrecut primii ani ai copilăriei la Putna. A urmat cursuri
le școlii primare la Putna, continuând cu ciclul secundar la Școala Nr. 1 din Bilca, după care a absolvit liceul Gh. Munteanu Murgoci din Brăila.
În prezent, George Lupașcu locuiește în orașul Marino din provincia Roma, unde desfășoară o bogată activitate artistică, amintindu-le românilor din Italia despre tradițiile Bucovinene. În anul 2010 a început să lucreze la romanul „Macii roșii ai speranței”, în două volume, pe care încă nu l-a publicat, iar în anul 2010 a realizat o traducere a cărții „Tutte le canzoni”, de Fabrizio de Andre, din dorința de a prezenta conaționalilor săi opera acestui „poet al muzicii și muzician al poeziei”.
În data de 27 decembrie 2015, George Lupașcu a revenit la Bilca pentru a lansa volumul de poezii, proză scurtă, eseuri și cugetări, intitulat „Veșnicia Secundei”. Alături de carte, a fost prezentat și discul numit „Băutură de secară”, o colecție de 20 d
e melodii populare interpretate de George Lupașcu. La această lansare s-au alăturat oaspeți speciali care au dat curs invitației de a fi alături de George Lupașcu la această deosebită lansare, printre care: Florin și Vasilică Mucea, Elena Negru, Adriana Bucevschi și un oaspete de mult timp așteptat în comuna noastră, Grigore Gherman.