Taxa asupra mijloacelor de transport
Definiție
Conform art. 261 din Codul Fiscal, orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat în România datorează o taxă anuală pentru mijlocul de transport.
Taxa se plăteşte la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde persoana îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, în cazul de față, la Primăria Bilca.
Scutiri
Taxa asupra mijloacelor de transport nu se aplică pentru:
- autoturismele, motocicletele cu ataş şi mototriciclurile care aparţin persoanelor cu handicap locomotor şi care sunt adaptate handicapului acestora;
- mijloacele de transport ale instituţiilor publice;
- mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri în afara unei localităţi, dacă tariful de transport este stabilit în condiţii de transport public;
- vehiculele istorice definite conform prevederilor legale în vigoare.
Mod de calcul
Impozitul pe mijlocul de transport se calculeaza în functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 de cm cubi sau fractiune din aceasta, cu suma corespunzatoare din tabelul prevazut de mai jos:
Mai multe detalii despre calculul taxei, aici.
Termene de plată
Anual, în doua rate egale, pâna la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe mijlocul de transport, datorat pentru întregul an de catre contribuabili, pâna la data de 31 martie a anului respectiv inclusiv, se acorda o bonificatie de pâna la 10% inclusiv, stabilita prin hotarâre a consiliului local.